Rajamäen kyläyhdistys

 

Tiajamäen kylätalo Terveystie 1

 

Hävikkiruuan jakelu ma ja ke klo 9-10. Oma kassi mukaan. Muista maski

Lisätiedot 0401371850

 

 

  

 

 

 

 

Kylätalolla Ei ohjattua toimintaa,  toistaiseksi

 

 

 

Tiedustelut ja tilavaraukset

Puh. 044 2197574

 

Kyläavustaja-asiat

Puh. 044 7707036

 

 

 

 

 

 https://fi-fi.facebook.com › rajamaenkylayhdistys › posts

 

 

Päivitetty 12.4-21UP

 

­

Rajamäen Kyläyhdistys, 

Toimintakertomus vuodelta 2019

 

Rajamäen historiaa

Rajamäen katsotaan muovautuneen Rajamäki-nimiseltä rajapyykiltä no 100, josta kulki suora linja Kiljavan kivelle. Toisella puolella rajaa oli Kiljavan kylä ja toisella puolella Valkeakallion kylä. Rajapyykin kohdalla kulki aikoinaan myös keskiaikaisten linnaläänien rajat. Pohjoispuolella oli Hyvinkään kylä, joka kuului Hämeen verotuspiiriin ja eteläpuoli oli Uuttamaata.

Koska rajapyykki sijaitsi mäellä saatiin siitä nimi Rajamäen talolle, siitä se siirtyi aseman ja tehtaankin nimeksi 1900-luvun alussa. Lopulta koko taajama nimettiin tämän rajan ja mäen myötä Rajamäeksi.

Rajamäki on Nurmijärven kunnan kolmanneksi suurin kylä. Rajamäen väkiluku on noin 7 000 asukasta. Se on kasvava pohjoisnurmijärviläinen kylä, joka hyötyy erityisesti tehdasteollisuudesta sekä Hyvinkään ja Helsingin läheisyydestä.

Rajamäen historiaan liittyy oleellisesti Alkon (nykyisin Altia) tehtaat. Tehtaiden edeltäjä oli vuonna 1888 perustettu Hyvinkään Tehtaan Osakeyhtiö, josta kehittyi maan suurin hiivatehdas ja viinanpolttimo. Tehdas perustettiin Rajamäelle sen puhtaiden pohjavesien takia. Vuoden 1919 kieltolain seurauksena tehdas siirtyi Suomen valtiolle. Alkoholi- ja hiivateollisuus on ollut keskeinen osa Rajamäen ja koko kunnan historiaa. Hiivateollisuus loppui 1990-luvulla, mutta alkoholitehdas on yhä edelleen Rajamäellä. Nykyisin Altian Rajamäen tehtailla jatkojalostetaan viina, joka on poltettu eli tislattu Koskenkorvalla.

Alkon vaikutus näkyy myös Rajamäen rakennuskannassa. Alko rakennutti kirkon vuonna 1938, joka siirtyi seurakunnan omistukseen vasta 1985. Kuntaan tuli uimahalli Alkon luvattua maksaa siitä kolmanneksen – jos se rakennettaisiin Rajamäelle. Muita Alkon maksamia julkisia rakennuksia ovat keskustassa oleva Rajakaaren urheiluhalli sekä koulu. Näiden lisäksi on kylällä lukuisia tehtaan johdon ja työläisten rakennuksia.