gallery/logo_ecomania

Rajamäen kylätalon, Terveystie

Viikon 19 ohjelma, 6.5 – 10.5 Klo 10-12.30

To Pihapelejä/säävaraus

Pe Keskustelua äitienpäivästä/ kuunnellaan kevään ääniä

Viikon 20 ohjelma, 13.5 – 17.5 Klo 10-12.30

Ma Suljettu

Ti Lukupiiri

Ke Kahvikerho

To Yhteislaulua

Pe Taimien vaihtoa, keskustelua puutarhan hoidosta

Oletko kiinnostunut isovanhempi-lapsi tapaamisesta?

Soittele allaolevaan numeroon.

Tiedostelut ja yhdistysten tilavaraukset p. 0442197574

Valokuvianäyttely esillä vielä kaksi viikkoa

Kahvia ja teetä saatavilla, maksua vastaan

Muut kesätapahtumat Toimintasuunnitelmassa

Päivitetty 8.5-19

Rajamäen Kyläyhdistys, sääntömääräinen syyskokous 14.11.2017

Toimintakertomus vuodelta 2017

Rajamäen kyläyhdistyksen tarkoituksena on kehittää Rajamäen aluetta lähiympäristöineen, aktivoida asukkaita ajamaan yhteisiä asioita ja kanssakäymiseen keskenään sekä toimia yhteistyötahojen koollekutsujana sekä erilaisten keskustelujen ja tapahtumien alulle saattajana.

Yhdistyksen toiminta vuonna 2017 on ollut vilkasta ja monipuolista ja se on toiminut tavoitteidensa mukaisesti.

Kirpputoritoiminta: kevään ensimmäinen kirpputori pidettiin 17.5. Kirppareita pyrittiin pitämään 1-2 kuukaudessa. Myyjiä oli noin 10 -30 kerrallaan, myyjien määrään vaikuttivat sääolosuhteet. Kirpparitapahtumat olivat vilkas ja toivottu toritapahtuma rajamäkeläisille. Kirppisvastaavan toimi Antti Rummukainen ja kyläavustaja Rolf Tuominen. Kirppistoiminnasta kertyy yhdistykselle jonkin verran tuloja ja samalla lisättiin yhdistyksen tunnettavuutta. Avoimet kylät -hankkeen teeman puitteissa pidettiin kirppari myös la 10.6. yhteistyössä Rajamäen Kehityksen kanssa.

Rajamäen talo ja kahvitus: Rajamäen talon museolla kyläyhdistys oli mukana Nurmijärven Opaskerhon kanssa. Yhdistyksen hallituksen jäsenet hoitivat kahvitukset sunnuntaisin aukioloaikana (8 sunnuntaita). Yhteistyö on toiminut jo yli viidentoista vuoden ajan. Yhdistykselle kertyi jonkin verran tuloja toiminnasta.

Kesäteatteri koko perheelle: Yhdistys järjesti 2.7. pidetyn teatteriesityksen koko perheelle. Teatteriryhmä Teatteriperä esitti näytelmän Pekka Puupään perintö. Yhdistys hoiti kahvituksen myynnin.

Kylätalo: Rajamäen kylätalohakkeen osalta pidettiin rajamäkeläisille yhdistyksille tiedotus- ja yhteistyötilaisuus 5.4. Artturisalissa. Kunnalle laadittiin kirje ja esitys kylätalohankkeesta. Kunnan tilahallinnon kanssa käytiin neuvotteluja entisen terveysaseman saamiseksi kyläyhdistykselle kylätaloksi. Yhdistyksestä Tuija Tuominen–Peltola toimi neuvottelijana. Joulukuussa asia varmistui niin, että saatiin ensimmäinen versio vuokrasopimuksesta ja tarkoitus oli, että toiminta voisi alkaa vuoden 2018 alusta.

Emory -hankkeen kautta avustushakemus: Kylätalon varustamiseksi (huonekaluja, tietokone yms,) ja yhdistyksen käyttöön erilaisiin ulkoilmatapahtumiin tarvittavien telttojen sekä kalustusten hankkimiseen haettiin avustusta. Hakemus jätettiin pöydälle Emo -hankkeen pyynnöstä siihen asti, kunnes yhdistys on saanut vuokrasopimuksen kunnan kanssa.

Siivouspäivä: Äitienpäiväksi siistiksi – siivouspäivä pidettiin 10.5. Talkoissa oli mukana noin 20 henkilöä, vaikka ilma oli sateinen. Talkoolaisille tarjottiin kahvi/mehua ja pullat Cafe Murussa. Myös Rajamäen koulut opettajineen ja oppilaineen järjestivät siivoustempaukset alueillaan. Vapaaehtoisia talkoolaisia osallistui myös roskien poiskuljettamiseen. Kunta järjesti roskapussit kirjaston kautta.

Vaalipaneeli/kyläilta: Keväällä 2017 pidettiin kuntavaalit ja kyläyhdistys järjesti vaalipaneelin 29.3. illalla. Mukana paneelissa oli kaikista puolueista rajamäkeläinen vaaliehdokas. juontajina toimivat Tuija-Tuominen Peltola ja Risto Ansolahti. Yleisö esitti aktiivisesti kysymyksiä panelisteille. Myös yläkoulun opiskelijat olivat laatineet oppitunneillaan kysymyksiä ehdokkaille.

Kyläasian neuvottelukunta: Kunta perusti kylien yhteistyöelimen keväällä ja yhdistys valitsi edustajaksi yhdistyksestä Tuija Tuominen-Peltolan ja Anja Lammion varalle.

Rajamäen historiaa

Rajamäen katsotaan muovautuneen Rajamäki-nimiseltä rajapyykiltä no 100, josta kulki suora linja Kiljavan kivelle. Toisella puolella rajaa oli Kiljavan kylä ja toisella puolella Valkeakallion kylä. Rajapyykin kohdalla kulki aikoinaan myös keskiaikaisten linnaläänien rajat. Pohjoispuolella oli Hyvinkään kylä, joka kuului Hämeen verotuspiiriin ja eteläpuoli oli Uuttamaata.

Koska rajapyykki sijaitsi mäellä saatiin siitä nimi Rajamäen talolle, siitä se siirtyi aseman ja tehtaankin nimeksi 1900-luvun alussa. Lopulta koko taajama nimettiin tämän rajan ja mäen myötä Rajamäeksi.

Rajamäki on Nurmijärven kunnan kolmanneksi suurin kylä. Rajamäen väkiluku on noin 7 000 asukasta. Se on kasvava pohjoisnurmijärviläinen kylä, joka hyötyy erityisesti tehdasteollisuudesta sekä Hyvinkään ja Helsingin läheisyydestä.

Rajamäen historiaan liittyy oleellisesti Alkon (nykyisin Altia) tehtaat. Tehtaiden edeltäjä oli vuonna 1888 perustettu Hyvinkään Tehtaan Osakeyhtiö, josta kehittyi maan suurin hiivatehdas ja viinanpolttimo. Tehdas perustettiin Rajamäelle sen puhtaiden pohjavesien takia. Vuoden 1919 kieltolain seurauksena tehdas siirtyi Suomen valtiolle. Alkoholi- ja hiivateollisuus on ollut keskeinen osa Rajamäen ja koko kunnan historiaa. Hiivateollisuus loppui 1990-luvulla, mutta alkoholitehdas on yhä edelleen Rajamäellä. Nykyisin Altian Rajamäen tehtailla jatkojalostetaan viina, joka on poltettu eli tislattu Koskenkorvalla.

Alkon vaikutus näkyy myös Rajamäen rakennuskannassa. Alko rakennutti kirkon vuonna 1938, joka siirtyi seurakunnan omistukseen vasta 1985. Kuntaan tuli uimahalli Alkon luvattua maksaa siitä kolmanneksen – jos se rakennettaisiin Rajamäelle. Muita Alkon maksamia julkisia rakennuksia ovat keskustassa oleva Rajakaaren urheiluhalli sekä koulu. Näiden lisäksi on kylällä lukuisia tehtaan johdon ja työläisten rakennuksia.